Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Κατανόηση

Η μεταμόρφωση του νευρικού κλονισμού σε κατανόηση είναι όλος κι όλος ο ρόλος τού Δασκάλου. Ο ψυχοθεραπευτής σού κάνει απλώς μπαλώματα. Αυτός είναι ο δικός του ρόλος. Δεν υπάρχει για να σε μεταμορφώσει. Εσύ χρειάζεσαι μια μετα-ψυχολογία, την ψυχολογία τού βούδδα.

Η μεγαλύτερη περιπέτεια τής ζωής είναι να περάσεις συνειδητά μέσα από έναν νευρικό κλονισμό. Είναι ό,τι το πιο ριψοκίνδυνο, επειδή δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι ο κλονισμός θα μετατραπεί σε κατανόηση. Γίνεται τελικά έτσι, αλλά γι΄αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση. Το χάος σου είναι πανάρχαιο. Εδώ και πάρα πολλές ζωές βρίσκεσαι σε χάος. Είναι πολύ πυκνό. Αποτελεί σχεδόν ένα σύμπαν από μόνο του. Όταν λοιπόν μπαίνεις μέσα του με τη μικρή σου ικανότητα, φυσικά υπάρχει κίνδυνος. Κανένας όμως δεν έχει ποτέ γίνει ακέραιος, κανένας δεν έχει γίνει ποτέ άτομο, αδιαίρετος, χωρίς να έχει αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο.

Το Ζεν, ο διαλογισμός, είναι η μέθοδος που θα σε βοηθήσει να περάσεις μέσα από το χάος, μέσα από τη σκοτεινή νύχτα της ψυχής, ισορροπημένος, πειθαρχημένος, σε εγρήγορση. Η αυγή δεν είναι μακριά, αλλά πριν φτάσεις έως την αυγή, πρέπει να περάσεις μέσα από τη σκοτεινή νύχτα. Και καθώς πλησιάζει η αυγή, η νύχτα θα γίνει σκοτεινότερη.

Osho Walking in Zen, Sitting in Zen Κεφάλαιο 1
Σχόλιο:

Η κυριαρχία του κόκκινου στο χαρτί αυτό δείχνει με μια ματιά ότι το θέμα του είναι η ενέργεια, η ισχύς και η δύναμη. Το λαμπρό φως πηγάζει από το ηλιακό πλέγμα, το κέντρο τής δύναμης αυτής της μορφής, και η στάση της δείχνει μεγάλη ζωντάνια και αποφασιστικότητα.

Όλοι μας κάποτε φτάνουμε σε ένα σημείο που λέμε “φτάνει πια." Σε τέτοιες στιγμές, μας φαίνεται ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, οτιδήποτε, ακόμη κι αν αργότερα αποδειχθεί λάθος, για να πετάξουμε από πάνω μας τα βάρη και τους περιορισμούς που μας συγκρατούν. Αν δεν το κάνουμε, απειλούν να πνίξουν και να ακρωτηριάσουν την ίδια μας τη ζωτική ενέργεια.

Αν το αισθάνεσαι τώρα αυτό το “φτάνει πια,” άσε τον εαυτό σου να ριψοκινδυνεύσει το θρυμμάτισμα των παλιών μοντέλων και των περιορισμών που εμπόδιζαν την ενέργειά σου να κυλήσει. Κάνοντάς το, θα εκπλαγείς με τη ζωτικότητα και την ενδυνάμωση που μπορεί να φέρει στη ζωή σου αυτή η Κατανόηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

My Blog List

Followers